Карантин вихідного дня, знахідка на Хортиці та збитки Disney: 9 новин вихідних, про які точно треба знати

Як українські міста дотримуються карантину вихідного дня, чи дійсно Трамп визнав перемогу Байдена та хто зумів повторити рекорд Шумахера — зібрали для вас добірку найважливіших новин цих вихідних.

Карантин вихідного дня у містах України: де його дотримувалися, а де — ні. Вихідні 14-15 листопада стали першими, коли діяв карантин вихідного дня. Повинні були зачинитися усі заклади, крім продуктових, аптек, зоомагазинів та пошти. Проте не усі міста дослухалися до такої постанови Уряду. Мери Львова та Тернополя заявили, що карантин вихідного дня не вводитимуть. Попри це, в усіх містах країни поліція на вихідних перевіряла, чи дотримуються підприємці заборони. Найбільше протоколів про порушення карантину склали у Львівській області.

Українська велосипедистка Старікова стала чемпіонкою Європи з велотреку. «Золоту» медаль вона виборола у дисципліні кейрін. Це перегони з поступовим прискоренням. Атлети стартують одночасно за мотоциклом, який збільшує швидкість з 25 км/год до 50 км/год. За 2,5 кола до фінішу мотоцикл сходить з дистанції, а велосипедисти змагаються, хто першим перетне фінішну лінію. Швидкість на фініші може сягати понад 70 км/год.

«Порожні стільці»: у Києві відбулась акція підтримки бранців Кремля. На Михайлівській площі виставили порожні стільці з іменами українців, які перебувають у полоні, у тюрмах Росії та анексованого Криму. 15 листопада у світі відзначали День ув’язненого письменника, або День порожніх стільців. Порожні стільці на правозахисних акціях символізують авторів, які перебувають у полоні, страждають від переслідувань тощо. За даними Центру громадянських свобод, у полоні на окупованих територіях перебувають щонайменше 234 українців. Ще близько 99 громадян України утримують у тюрмах Росії та окупованого Криму.

Британський гонщик Гамільтон повторив рекорд Шумахера. Він став семиразовим чемпіоном «Формули-1». Пілот команди «Мерседес» Люїс Гамільтон першим прийшов до фінішу на Гран-прі перегонах у Туреччині, Це вже сьома перемога британського гонщика. До нього стільки ж перемог отримав тільки Міхаель Шумахер. Сьогоднішня перемога стала 94-ю в кар’єрі 35-річного гонщика. Гамільтон уже має на три нагороди більше, ніж мав Шумахер.

У деяких містах України відбувся другий тур виборів. У неділю, 15 листопада, у другому турі мерів обирали у Луцьку, Краматорську, Українці, Одесі, Сумах, Херсоні та Кам’янці-Подільському. Громадська мережа Опора зафіксувала низьку явку — нижчу, ніж у першому турі, та численні порушення, наприклад, заповнення протоколів наперед. Зазначимо, за новим Виборчим кодексом, якщо жоден із кандидатів у мери міст не набрав більше, ніж 50% виборів, то проводять другий тур, де змагаються кандидати, які посіли перше та друге місце у першому турі.

7 мільярдів доларів — збитки Disney від пандемії. Через пандемію коронавірусу найбільша у світі компанія сфери розваг Walt Disney втратила понад 7 мільярдів доларів операційного прибутку. Так відбулося вперше за 40 років її роботи. Загальні втрати від пандемії COVID-19 за четвертий квартал, очікується, складуть близько 2,4 мільярдів доларів.

У Білорусі жорстоко розігнали акцію пам’яті загиблого Романа Бондаренка. Роман Бондаренко — хлопець, якого жорстоко побили через червоно-білий прапор. Він помер у реанімації. Сотні людей зібралися 15 листопада на «Площі змін» — так називають двір будинку на вулиці Червякова у центрі Мінська. Там намалювали мурал із портретами діджеїв, які незадовго до виборів президента увімкнули на мітингу пісню «Перемен» Віктора Цоя, яка стала символом білоруських протестів. На протестах затримали понад 300 людей.

На Хортиці знайшли поховання скіфського воїна, якому близько 2500 років. Археологічна експедиція Національного заповідника «Хортиця» у Запоріжжі виявила на території острова унікальне поховання скіфського воїна. Його вік — близько 2500 років. Похований воїн, за давніми мірками, був гігантом. Його зріст сягає близько 1,8 метра. В похованні, археологи також виявили залізний ніж з кістяним руків’ям, бронзові стріли та жертовну їжу.

Трамп визнав перемогу Байдена. Але каже, що вибори у США — сфальсифіковані. Про це він написав у своєму Twitter. За словами Трампа, перемогу Байдену забезпечила «радикально ліва» приватна компанія Dominion. Twitter позначив твіт Трампа як такий, що містить суперечливу інформацію. Наразі немає жодних доказів того, що проблеми, пов’язані з системою голосування Dominion, спричинили масштабні помилки в підрахунку голосів.

Підписуйтеся на нашу щоденну безкоштовну розсилку найважливіших новин дня

Фото: pexels.com

Німеччина передасть Україні черговий військовий пакет допомоги. Що в ньому буде?

Країна надасть нам таку військову техніку: пʼять гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog; дев’ять гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog; шість машин розмінування WISENT 1; два мостоукладачі BEAVER; інженерні БРЕМ Bergepanzer 2 і БРЕМ 2A1 Dachs; дев’ять мінних тралів; три автомобілі для охорони кордону; шість паливозаправників Mercedes-Benz Zetros; 14 розвідувальних БпЛА Vector; 30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun; пʼять засобів перешкод для дронів та інше.

Читати далі
+ 20 слів

Почав курсувати потяг Прага-Чоп. Як часто їздить і яка вартість квитка?

Укрзалізниця запустила міжнародний рейс між Прагою та Чопом, який поєднує нічним сполученням столицю Чехії, словацьке Кошице та український Чоп. Також УЗ додатково запустила внутрішній денний поїзд №345/346 Чернівці — Чоп — Ужгород для зручної пересадки пасажирів.Про це повідомили у телеграм-каналі Укрзалізниці.

Читати далі
+ 10 слів

Росіяни вчергове обстріляли університет у Херсоні

Снаряди влучили у Херсонський державний університет близько четвертої ранку. Поранених та загиблих немає. Про це повідомив очільник ОВА Олександр Прокудін.

Читати далі
+ 18 слів

Литва збільшить постачання дронів для України. Як?

Литовський Сейм схвалив правки до закону щодо публічних закупівель. Це дозволяє організаціям купувати та передавати в інші держави дрони, що використовують компоненти китайських виробників. Про це пише медіа Irytas.lt. з посиланням на повідомлення Сейму. 

Читати далі
+ 47 слів

Як допомогти собі: чи можете ви бути терапевтом для самого себе

Ви не можете змінити та впливати на багато речей, проте вам точно під силу зробити одне — попіклуватися про себе. Це ви можете зробити з допомогою самотерапії — процесу самостійної роботи над власними проблемами та емоціями

«Новини здорової людини» поспілкувались з практичною психологинею Софією Копач, яка розповіла про те, що таке самотерапія, як кожен з нас сам може підтримати своє психічне здоров’я та які є дзвіночки того, що вам варто звернутись до фахівця. 

Читати далі
+ 249 слів

Чехія виділить кошти на власну ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України 

Уже 20 країн приєдналось до ініціативи Чехії — закупівлі боєприпасів для України поза межами ЄС. Про це заявив прем’єр-міністр країни Петр Фіала. Посадовець запевнив, що боєприпаси надійдуть «впродовж тижнів або місяців».

Читати далі
+ 14 слів

Цифра дня: 537. Скільки українських дітей вбила РФ

Понад 1806 дітей постраждало в Україні через агресію російської армії. 537 дітей загинули та понад 1269 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Про це йдеться у повідомленні Офісу Генпрокурора. 

Читати далі
+ 5 слів

12-річний хлопчик загинув на Харківщині через атаку РФ. Головне за ніч і ранок 28 березня

Через атаку Росії у селищі Борова на Харківщини загинув 12-річний хлопчик. Пошкоджені житлові будинки та дитячий садок. Про це заявили в Офісі Генпрокурора. 

Читати далі
+ 121 слів
Що там ще
+ 9455 новин