Фішинг у Telegram, айфон, який складається, та «маска» від вірусів для авто: новини технологій, про які варто знати

Як уберегтися від фішингу у месенджері, які два варіанти складного айфона тестує Apple та як виглядає міське аеротаксі з вертикальним зльотом — у нашій традиційній добірці технологічних новин.

В українському Telegram активізувався фішинг. Як вберегтися? Користувачам почали масово приходити скорочені посилання виду bit.ly від людей з їхнього списку контактів. Якщо натиснути на лінк, шахраї запропонують ввести свій номер, а потім запитають код авторизації з SMS. Це їм потрібно, щоб отримати доступ до акаунту. Проте навіть переходу за посиланням без введення номера може бути досить, щоб почалися проблеми з доступом до облікового запису Telegram.

Якщо шахраям вдалося отримати доступ до облікового запису, подібні посилання вони надішлють усім контактам користувача. Якщо ви стали жертвою фішингу, варто перевірити відкриті сесії (Установки> Пристрої), закрити усі незнайомі сесії та змінити пароль. 

Apple розробила два варіанти дизайну iPhone, який складатиметься. За даними AppleInsider, компанія розробляє складаний iPhone. Уже провели перевірку якості збірки двох варіантів — тестували корпуси та дисплеї. Обидва пройшли тести.

Один з варіантів дизайну складного iPhone передбачає схожість з пристроями Motorola Razr і Samsung Galaxy Z Flip. У закритому стані ця модель оснащена невеликим зовнішнім дисплеєм, а при відкритті трансформуються у смартфон з великим екраном. Інший дизайн нагадує книгу. Такий пристрій може відкривається і закривається, як Galaxy Fold. Apple визначить переваги та недоліки обох варіантів дизайну і обере один для виробництва.

Доступ до програмного коду Microsoft вдалося отримати російським хакерам. Йдеться про тих російських хакерів, які атакували урядові установи США. Тепер виявилося, що вони також мали доступ до внутрішнього програмного коду компанії. Зазначимо, цей код дозволяє програмісту вивчати і змінювати роботу програми. 

Отримання доступу до коду могло дати хакерам розуміння того, як вони можуть використовувати програми Microsoft, аби уникати виявлення їхнього хакерського втручання. Корпорація заявила, що її захист враховує те, що програмний код можуть переглянути сторонні.

Honda розробила «маску» від вірусів для авто. Це «маска» для салонного фільтра автомобіля. Вона здатна вловлювати до 99,8% вірусів, які передаються повітрям, за 15 хвилин або до 99,9% за 24 години. Принцип роботи «маски» такий же, як і у звичайної маски. Вона надягається на салонний фільтр та ефективна впродовж року. Наразі «маску» розробили тільки для моделі Honda N-Box. Проте ймовірно, що у майбутньому вона стане доступною і для інших автомобілів цієї марки.

Прототип міського аеротаксі з вертикальним зльотом показали у Швейцарії. Швейцарська компанія Manta Aircraft підготувала до випробувань прототип двомісного аеротаксі — гвинтового конвертоплана. Це літальний апарат з фіксованим крилом. Він може виконувати вертикальний зліт та посадку.

Поки створили прототип аеротаксі у масштабі 1: 3. Реальний апарат має бути утричі більшим. Рух вперед можливий завдяки чотирьом електричним вентиляторам. Для операцій вертикального зльоту і посадки вони можуть нахилятися вперед. Планер проходитиме до 600 км, а його швидкість сягатиме 300 км на годину.

Тест на коронавірус, який показує результат за 10 секунд, розробили у Туреччині. Турецькі науковці створили новий експрес-тест на коронавірус. Він показує результат за лічені секунди. Для визначення наявності вірусу використовують мазок із ротової порожнини. У разі позитивного тесту прилад змінює колір. Новий тест показав ефективність 99%. Його планують запустити у масове виробництво.

Фото: pexels.com

Німеччина передасть Україні черговий військовий пакет допомоги. Що в ньому буде?

Країна надасть нам таку військову техніку: пʼять гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog; дев’ять гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog; шість машин розмінування WISENT 1; два мостоукладачі BEAVER; інженерні БРЕМ Bergepanzer 2 і БРЕМ 2A1 Dachs; дев’ять мінних тралів; три автомобілі для охорони кордону; шість паливозаправників Mercedes-Benz Zetros; 14 розвідувальних БпЛА Vector; 30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun; пʼять засобів перешкод для дронів та інше.

Читати далі
+ 20 слів

Почав курсувати потяг Прага-Чоп. Як часто їздить і яка вартість квитка?

Укрзалізниця запустила міжнародний рейс між Прагою та Чопом, який поєднує нічним сполученням столицю Чехії, словацьке Кошице та український Чоп. Також УЗ додатково запустила внутрішній денний поїзд №345/346 Чернівці — Чоп — Ужгород для зручної пересадки пасажирів.Про це повідомили у телеграм-каналі Укрзалізниці.

Читати далі
+ 10 слів

Росіяни вчергове обстріляли університет у Херсоні

Снаряди влучили у Херсонський державний університет близько четвертої ранку. Поранених та загиблих немає. Про це повідомив очільник ОВА Олександр Прокудін.

Читати далі
+ 18 слів

Литва збільшить постачання дронів для України. Як?

Литовський Сейм схвалив правки до закону щодо публічних закупівель. Це дозволяє організаціям купувати та передавати в інші держави дрони, що використовують компоненти китайських виробників. Про це пише медіа Irytas.lt. з посиланням на повідомлення Сейму. 

Читати далі
+ 47 слів

Як допомогти собі: чи можете ви бути терапевтом для самого себе

Ви не можете змінити та впливати на багато речей, проте вам точно під силу зробити одне — попіклуватися про себе. Це ви можете зробити з допомогою самотерапії — процесу самостійної роботи над власними проблемами та емоціями

«Новини здорової людини» поспілкувались з практичною психологинею Софією Копач, яка розповіла про те, що таке самотерапія, як кожен з нас сам може підтримати своє психічне здоров’я та які є дзвіночки того, що вам варто звернутись до фахівця. 

Читати далі
+ 249 слів

Чехія виділить кошти на власну ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України 

Уже 20 країн приєдналось до ініціативи Чехії — закупівлі боєприпасів для України поза межами ЄС. Про це заявив прем’єр-міністр країни Петр Фіала. Посадовець запевнив, що боєприпаси надійдуть «впродовж тижнів або місяців».

Читати далі
+ 14 слів

Цифра дня: 537. Скільки українських дітей вбила РФ

Понад 1806 дітей постраждало в Україні через агресію російської армії. 537 дітей загинули та понад 1269 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Про це йдеться у повідомленні Офісу Генпрокурора. 

Читати далі
+ 5 слів

12-річний хлопчик загинув на Харківщині через атаку РФ. Головне за ніч і ранок 28 березня

Через атаку Росії у селищі Борова на Харківщини загинув 12-річний хлопчик. Пошкоджені житлові будинки та дитячий садок. Про це заявили в Офісі Генпрокурора. 

Читати далі
+ 121 слів
Що там ще
+ 9455 новин