Ігри Нескорених, «Європейський Оскар», помідор з ГМО: 9 новин вихідних, про які вам точно треба знати

Як виглядав «Похорон правосуддя» під Офісом Президента та чому його узагалі там влаштували? Який фільм отримав «Європейський Оскар» та коли його можна буде побачити в українських кінотеатрах? Про це та не лише — у нашій традиційній щотижневій добірці найважливіших новин вихідних.

«Європейський Оскар» отримав фільм «Ще по одній». Данська трагікомедія про алкогольний експеримент шкільних учителів отримала одразу чотири нагороди Європейської кіноакадемії: за найкращий європейський фільм; найкращу режисуру (Томас Вінтерберг); найкращого актора (Мадс Міккельсен); найкращий сценарій (Томас Вінтерберг та Тобіас Ліндгольм). «Ще по одній» — стрічка про вчителів, які вирішили перевірити на собі теорію про те, що кожна людина з моменту народження страждає від нестачі алкоголю в крові. Цей фільм саме цього тижня йде в українському прокаті.

Навального намагалися повторно отруїти «Новічком» перед польотом у Берлін — The Times. Російського опозиціонера Олексія Навального намагалися повторно отруїти у лікарні в Омську, перш ніж відправити його на лікування у Німеччину. За версією видання, російські агенти пробралися до Навального, який був у комі, до лікарні в Омську та спробували отруїти знову. Вони мали не допустити, щоб політика довезли живим до лікарні в Берліні. У лікарні цю версію заперечують.

У поєдинку за титул чемпіона світу Ентоні Джошуа нокаутував Кубрата Пулєва. 31-річний британець Ентоні Джошуа нокаутував 39-річного болгарина Кубрата Пулєва у поєдинку за титули чемпіона світу за версіями WBA, WBO, IBF, IBO у суперважкій вазі.

Ввести надзвичайний кліматичний стан усі країни закликає Генсек ООН. Лідери держав роблять недостатньо для боротьби з глобальним потеплінням. Тому усі країни мають запровадити надзвичайний кліматичний стан, поки не буде досягнуто вуглецевої нейтральності. Так вважає генсек ООН Антоніу Гуттеріш. Зазначимо, що Володимир Зеленський заявив, що Україна послідовно дотримується міжнародних кліматичних угод і хоче посилити свою участь у глобальній боротьбі зі зміною клімату.

«Похорон правосуддя» відбувся під Офісом президента на річницю справи Шеремета. Кілька сотень людей узяли участь в акції «Похорон правосуддя» до річниці затримання підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Учасники вимагають звільнення Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, яких, як вони стверджують, звинувачують у справі безпідставно. Мітингарі під музичний акомпанемент винесли труну, у такий спосіб символічно «ховаючи правосуддя». Її залишили під будівлею ОП. 

Українські продюсери зможуть отримувати гроші на кіно з бюджету Канади. Угоду про спільне кіновиробництво ратифікували Канада та Україна. Вона почне діяти з 1 січня 2021 року. Документ дозволить українським кіномитцям, зокрема, продюсерам отримувати гроші на кіно з бюджету Канади. Вироблені за угодою українські фільми повинні мати аудіодоріжку однією з офіційних мов у Канаді (англійською або французькою). Водночас підтримку від України матимуть канадські теле- та кіновиробники, які зніматимуть в Україні. 

У Білорусі під час недільних акцій протесту затримали майже 200 людей. На 127-й день протестів проти фальсифікації президентських виборів акції у Білорусі набувають форми маршів у районах. Силовики хотіли розігнати мітинги та затримати учасників, але протестувальники були розрізнені по різних місцях. В центр та мікрорайони столиці Білорусі звозили спецтехніку та водомети, але їх не застосовували. Уперше за довгий час у неділю не закривали станції метро та не було перебоїв з інтернетом.

Фінал Ігор Нескорених відбувся 13 грудня у Києві. Це новітній формат мультиспортивних змагань для поранених військовослужбовців та ветеранів. Понад 60 військовослужбовців та ветеранів з 15 областей України, представники усіх підрозділів сектору безпеки та оборони: ЗСУ, ДПСУ, МВС, СБУ та добровольчих батальйонів змагались у шести дисциплінах: легка атлетика, веслування на тренажері, велоспорт, плавання, стрільба з лука та паверліфтинг.

Продаж першого продукту з модифікованим геномом дозволили у Японії. Цей продукт — помідор. Його геном модифікували так, щоб у ньому містилося більше амінокислоти, яка сприяє зниженню кров’яного тиску. Помідор не містить ніяких генів, які відрізняються від генів натуральних сортів. Коригування геному не призвело до збільшення кількості алергенів або токсичних речовин.

Фото: pexels.com

В Україну повернули 121 загиблого бійця

Додому повернули 12 тіл захисників, що воювали на Луганському напрямку, 107 полеглих воїнів з Донецького напрямку та двох захисників із Запорізького напрямку. Про це повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Читати далі
+ 3 слів

Трьох дітей з тимчасово окупованих територій вдалось повернути в Україну

Це хлопчики 5-ти, 11-ти та 14-ти років. Нині на дітей та їхні родини чекає тривала реабілітація та робота з психологами. Про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Читати далі
+ 18 слів

25 українських бійців потрапили в полон під час виходу з Авдіївки

«На жаль, в ході цих боїв 25 українських військовослужбовців потрапили у російський полон. Це війна… Хочу сказати цим солдатам, якщо вони мене почують, їхнім родинам — ми нікого не забули та робимо все, щоб визволити цих військовослужбовців з ворожого полону». Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Читати далі
+ 8 слів

11 безпілотників збили у Львівській області

Уламки пошкодили обʼєкт критичної інфраструктури. Дві ракети типу «Кинджал» збити не вдалось. Також під ударом опинилась критична інфраструктура Івано-Франківщини. Обійшлося без постраждалих.

Читати далі
+ 14 слів

РФ здійснила чергову масовану атаку по енергооб’єктах України. Важливе за ніч і ранок 29 березня

Цієї ночі Сили оборони збили 84 повітряні цілі: 58 «шахедів» та 26 ракет. Усього росіяни запустили по Україні 99 засобів повітряного нападу.

Читати далі
+ 140 слів

Німеччина передасть Україні черговий військовий пакет допомоги. Що в ньому буде?

Країна надасть нам таку військову техніку: пʼять гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog; дев’ять гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog; шість машин розмінування WISENT 1; два мостоукладачі BEAVER; інженерні БРЕМ Bergepanzer 2 і БРЕМ 2A1 Dachs; дев’ять мінних тралів; три автомобілі для охорони кордону; шість паливозаправників Mercedes-Benz Zetros; 14 розвідувальних БпЛА Vector; 30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun; пʼять засобів перешкод для дронів та інше.

Читати далі
+ 20 слів

Почав курсувати потяг Прага-Чоп. Як часто їздить і яка вартість квитка?

Укрзалізниця запустила міжнародний рейс між Прагою та Чопом, який поєднує нічним сполученням столицю Чехії, словацьке Кошице та український Чоп. Також УЗ додатково запустила внутрішній денний поїзд №345/346 Чернівці — Чоп — Ужгород для зручної пересадки пасажирів.Про це повідомили у телеграм-каналі Укрзалізниці.

Читати далі
+ 10 слів

Росіяни вчергове обстріляли університет у Херсоні

Снаряди влучили у Херсонський державний університет близько четвертої ранку. Поранених та загиблих немає. Про це повідомив очільник ОВА Олександр Прокудін.

Читати далі
+ 18 слів
Що там ще
+ 9460 новин