Великдень 2021: як святкуватимуть в умовах карантину?

Wow

Віряни зможуть долучитися до богослужінь на Великдень в онлайн-режимі. Так хочуть уникнути ризиків поширення COVID-19. Про це в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV сказав митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній.

Чому це важливо. Нещодавно в Україні фіксували пік нових випадків коронавірусу, тому, щоб не наражатися на небезпеку, Великдень безпечніше відсвяткувати вдома.

Що сказав Епіфаній?

«Як церква ми закликаємо всіх, хто перебуває в зоні ризику, не відвідувати в цей час храми, тому що ми маємо можливість долучитися до богослужінь онлайн. Як предстоятель Православної церкви України закликаю всіх бути пильними, мудрими й відповідальними в цей особливий час, не наражати інших на небезпеку. Якщо ви не перехворіли, якщо перебуваєте у зоні ризику, то краще у цей час утриматися від відвідин храму і брати участь в онлайн-богослужіннях», — коментує митрополит.

Крім того, освячення кошиків відбуватиметься надворі, а богослужіння з обмеженнями проводитимуть усередині храмів. Як і минулого року, церква отримала запрошення на підприємства, які виготовляють великодні продукти. Тому можна буде купити вже освячену паску.

А яка позиція УГКЦ?

«Упродовж останнього року ми навчилися, як ніколи, по-новому використовувати для нашого душпастирства сучасні засоби суспільної комунікації. У багатьох випадках онлайн-трансляції богослужінь були чи не єдиним способом для наших вірних задовольняти їхні духовні потреби. Однак Папа Франциск, добре розуміючи, що шлях до повного відновлення нормального ритму життя буде тривалим, наполегливо заохочує всіх вірних сприймати цей період як тимчасове явище серед надзвичайних і вимушених обставин, адже ідеалом Церкви було і залишиться назавжди — збирати людей, перебувати з ними та єднати їх у Святих Таїнствах», — пише в посланні Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав до духовенства УГКЦ. 

Які рекомендації від Уряду і МОЗ?

Кабінет Міністрів не вводитиме додаткові обмеження на Великдень, але рекомендує обмежити кількість соціальних контактів під час свят і дотримуватися особистої гігієни. Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов: «Ми дійшли згоди щодо зменшення тривалості богослужінь, з одночасним збільшенням їх кількості, фіксації дверей в храмах, щоб вони були у відкритому стані. Також домовилися про тимчасову заборону фізичного контакту при здійсненні обрядів: поцілунки хрестів, ікон, святинь». 

У МОЗ рекомендують брати участь в обряді лише одній людині з домогосподарства і уникати богослужінь людей похилого віку та тих, хто має хронічні захворювання.  На освяченні потрібно бути в масці. 

Яка ситуація з коронавірусом в Україні?

У «червоній» зоні перебувають Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька та Чернігівська області. 

До «помаранчевої» зони потрапили Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Рівненська, Тернопільська та Черкаська області.

У «жовтій» зоні — Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Одеська, Херсонська і Чернівецька області. Про це повідомив міністр Кабміну Олег Немчінов та Укрінформ з посиланням на МОЗ.

Більше «коронавірусних» новин:

  • Цифра дня: 100 тисяч євро. Стільки пожертвує Грета Тунберг на справедливий розподіл вакцин від коронавірусу. Гроші з фонду відомої активістки спрямують на глобальний механізм COVAX. Завдяки цьому бідні країни безкоштовно отримають вакцини від коронавірусу. Гроші від Грети отримає і Україна. Про це повідомляє DW.
  • Що потрібно знати про вакцини проти коронавірусу: у МОЗ створили посібник. У довіднику йдеться про різницю між препаратами проти коронавірусу, про те, як відбувається вакцинація, кому не варто робити щеплення й коли слід чекати на появу імунітету. Відповіді на найпоширеніші запитання людей є у вільному доступі — можете почитати їх за посиланням.
  • Через перенесений коронавірус у людей частіше трапляються психічні розлади й інсульти ― дослідження. Розлади настрою, тривожність, психоз, деменція, інсульт у людей після перенесення COVID-19 розвиваються частіше, ніж у тих, хто перехворів на інші респіраторні захворювання та грип. Про це свідчить дослідження вчених з Оксфордського університету, опубліковане в журналі The Lancet.

Фото: pexels.com

Приєднуйтеся до Спільноти The Ukrainians — підтримуйте розвиток українськомовної журналістики

Міноборони впровадить нову систему навчання для мобілізованих медиків. Важливе за ніч і ранок 19 березня

Йдеться про можливість навчання за змішаною формою. Теоретичну частину проводитимуть онлайн, а практична триватиме 18 днів в очному форматі у Військово-медичній академії ЗСУ. Також у відомстві зазначають, що офіцером можна стати за 40 днів.

Читати далі
+ 146 слів

Квитки на потяги з України до Австрії відсьогодні можна придбати в застосунку Укрзалізниці

З 18 березня розпочинається продаж квитків онлайн на потяги, що мають сполучення Україна — Австрія. Про це повідомили на Telegram-каналі акціонерного товариства “Укрзалізниця”.

Читати далі
+ 54 слів

МЗС закликало медіа не називати фарс у Росії словом “вибори”

Міністерство закордонних справ наголосило у медіа на важливості не називати фарс у Росії словом “вибори”. Своїм закликом зовнішньополітичне відомство поділилося у соціальній мережі Х.

Читати далі
+ 28 слів

Найбільшу базу НАТО будують у Румунії. На ній розмістять 10 тисяч військовослужбовців

У Румунії розпочато будівництво найбільшої військової бази НАТО у Європі, на території якої розмістять 10 тисяч солдатів та їхніх родин. Фундаментом для втілення проєкту стала авіабаза Mihail Kogălniceanu. Про це пише Euronews Romania на своєму вебсайті.

Читати далі
+ 33 слів

Новим речником Повітряних Сил ЗСУ став майор Ілля Євлаш. Що про нього відомо?

Раніше Євлаш був речником східного угруповання військ. Проходив службу в Командуванні Сухопутних військ на посаді старшого офіцера служби звʼязків з громадськістю, очолював службу звʼязків з громадськістю угруповання сил і засобів оборони міста Київ та пресслужбу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця»

Читати далі
+ 13 слів

На Сумщині триває евакуація прикордонних громад

46 населених пунктів у 16 територіальних громадах області минулої доби обстріляли росіяни. «На жаль, порівняно із минулим тижнем, кількість обстрілів значно зросла — збільшилась кількість застосування тактичної авіації, систем залпового вогню», — кажуть в ОВА.

Читати далі
+ 13 слів

ЄС виділить додаткові 5 млрд євро на військову підтримку України

Рада ЄС вирішила підвищити військову допомогу Україні на 5 мільярдів євро шляхом створення спеціального Фонду допомоги Україні у межах Європейського фонду миру.

Читати далі
+ 32 слів

На Закарпатті чоловік намагався накласти на себе руки у приміщенні ТЦК — у військкоматі відреагували

У територіальному центрі комплектування на Закарпатті розповіли, що Євгенія Хабарова затримали під час спроби незаконного перетину кордону. Опісля прикордонники доставили його до Хустського ТЦК, де у вбиральні чоловік спробував накласти на себе руки. У ТЦК пояснили таку поведінку громадянина тим, що він міг вживати психотропні речовини.

Читати далі
+ 24 слів
Що там ще
+ 9380 новин