Фронт за тиждень: загострення ситуації, можливість виборів на окупованих територіях

Noo
Wow
WTF

11 обстрілів лише за останню добу, на українського бійця скинули гранату з ворожого безпілотника, а у ТКГ хочуть обговорити вибори на окупованих територіях, які мали б відбутися уже у березні наступного року — це та не лише відбулося на фронті за тиждень.

Чому це важливо. Проросійські бойовики систематично зривають перемир’я на Донбасі, українські військові щотижня отримують поранення, занепокоєння висловлює навіть ЄС.

Ситуація на фронті. Упродовж 5 листопада проросійські бойовики на Донбасі 11 разів порушили режим припинення вогню. Один український військовий — поранений. Про це повідомили у штабі операції Об’єднаних сил у Фейсбуці. Біля Старогнатівки противник провокував українських захисників вогнем зі стрілецької зброї. У передмісті Авдіївки російсько-окупаційні війська тричі відкривали вогонь з гранатометів. У районі Водяного зафіксували п’ять порушень. З тимчасово окупованої Ужівки противник вів вогонь зі стрілецької зброї, кулеметів та гранатометів. Українські військові, які базуються у районі Водяного, відкрили вогонь у відповідь, що припинити активність противника. Від початку доби на Донбасі — тиша.

Ворожий дрон скинув гранату на українського бійця. 5 листопада вдень військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення через те, що безпілотника противника скинув на нього гранату. Військовому надали медичну допомогу, стан бійця задовільний. Українська делегація у Тристоронній контактній групі зазначила, що, схоже, «російські керівники втратили контроль над власними збройними формуваннями».

ЄС занепокоєний порушеннями перемир’я на Донбасі. Євросоюз глибоко занепокоєний порушенням режиму тиші та втратами серед українських військових минулого тижня внаслідок обстрілів з боку збройних формувань, підтримуваних Росією. Водночас у ЄС оцінили стриманість України у відповідь на збройні провокації, а також її прагнення використати Тристоронню контактну групу для деескалації напруження: «Ми закликаємо Росію проявити таке ж конструктивне ставлення у межах ТКГ, щоб відновити обговорення політичних питань».

За сто днів «тиші» на Донбасі бойові втрати зменшилися у дев’ять разів — Офіс Президента. «Третього жовтня минуло 100 днів від початку дії домовленості щодо повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі, який було встановлено з 27 липня. Ніколи раніше за всі роки війни не вдавалось утримати режим припинення вогню так довго. Він дав змогу у дев’ять разів зменшити бойові втрати серед українських військовослужбовців», — написали на сторінці Офісу Президента у Фейсбуці. В ОП нагадали, що з 27 липня до 3 жовтня від безпосередніх бойових дій у зоні проведення ООС троє українських воїнів загинули та 11 були поранені. Водночас за даними ОП, за такий самий період 2019 року від бойових дій загинуло 29 українських воїнів та 98 було поранено.

Вибори на Донбасі у 2021-му: місія реальна? Україна підготувала «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи. Цей план, у разі повного припинення конфлікту і демілітаризації окупованих територій, передбачає проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року. Про це заявив голова делегації України в ТКГ, експрезидент України Леонід Кравчук. У Верховній Раді обурені. Кажуть: до того, як зробити таку заяву, Кравчук не узгоджував її з народними депутатами. Повного тексту документу поки не опублікували. Контактна група оприлюднила ключові тези цього «Плану»:

  • спочатку відбувається повна демілітаризація окупованих українських територій: виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань та найманців з території України на початку 2021 року;
  • взяття державного кордону під контроль;
  • до середини листопада 2020-го року — повний і безумовний доступ міжнародних організацій, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб, а до 15 грудня – остаточне взаємне звільнення утримуваних осіб за принципом «усіх на всіх»;
  • скасування владою Росії низки рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО, наприклад, про спрощений порядок надання жителям цих територій російського громадянства;
  • збільшення чисельності місії СММ ОБСЄ у чотири рази (на 1500 осіб);
  • після всього — підготовка та проведення виборів (крайній строк 31 березня 2021 року) на території ОРДЛО за окремим законом і за допомогою ОБСЄ.
  • вільна економічна зона повинна діяти орієнтовно до 2050 року.

Затримали останнього бойовика «групи Бергмана», яка у 2014 році підривала мости на Донбасі. Про це повідомила Служба безпеки України. За даними слідства, затриманий входив до «групи Бергмана» в червні-липні 2014 року. Саме це угруповання підірвало п’ять мостів у Луганській та Донецькій областях, ще чотири — замінувало. Протягом 2018-2020 років оперативники СБУ затримали активних учасників групи та ліквідували кілька закладених ними схронів. Лише один з диверсантів протягом шести років переховувався від українського правосуддя у Росії. Затриманому оголосили підозру, він перебуває під арештом.

Підписуйтеся на нашу щоденну безкоштовну розсилку найважливіших новин дня

Фото: agropolit.com

Німеччина передасть Україні черговий військовий пакет допомоги. Що в ньому буде?

Країна надасть нам таку військову техніку: пʼять гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog; дев’ять гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog; шість машин розмінування WISENT 1; два мостоукладачі BEAVER; інженерні БРЕМ Bergepanzer 2 і БРЕМ 2A1 Dachs; дев’ять мінних тралів; три автомобілі для охорони кордону; шість паливозаправників Mercedes-Benz Zetros; 14 розвідувальних БпЛА Vector; 30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun; пʼять засобів перешкод для дронів та інше.

Читати далі
+ 20 слів

Почав курсувати потяг Прага-Чоп. Як часто їздить і яка вартість квитка?

Укрзалізниця запустила міжнародний рейс між Прагою та Чопом, який поєднує нічним сполученням столицю Чехії, словацьке Кошице та український Чоп. Також УЗ додатково запустила внутрішній денний поїзд №345/346 Чернівці — Чоп — Ужгород для зручної пересадки пасажирів.Про це повідомили у телеграм-каналі Укрзалізниці.

Читати далі
+ 10 слів

Росіяни вчергове обстріляли університет у Херсоні

Снаряди влучили у Херсонський державний університет близько четвертої ранку. Поранених та загиблих немає. Про це повідомив очільник ОВА Олександр Прокудін.

Читати далі
+ 18 слів

Литва збільшить постачання дронів для України. Як?

Литовський Сейм схвалив правки до закону щодо публічних закупівель. Це дозволяє організаціям купувати та передавати в інші держави дрони, що використовують компоненти китайських виробників. Про це пише медіа Irytas.lt. з посиланням на повідомлення Сейму. 

Читати далі
+ 47 слів

Як допомогти собі: чи можете ви бути терапевтом для самого себе

Ви не можете змінити та впливати на багато речей, проте вам точно під силу зробити одне — попіклуватися про себе. Це ви можете зробити з допомогою самотерапії — процесу самостійної роботи над власними проблемами та емоціями

«Новини здорової людини» поспілкувались з практичною психологинею Софією Копач, яка розповіла про те, що таке самотерапія, як кожен з нас сам може підтримати своє психічне здоров’я та які є дзвіночки того, що вам варто звернутись до фахівця. 

Читати далі
+ 249 слів

Чехія виділить кошти на власну ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України 

Уже 20 країн приєдналось до ініціативи Чехії — закупівлі боєприпасів для України поза межами ЄС. Про це заявив прем’єр-міністр країни Петр Фіала. Посадовець запевнив, що боєприпаси надійдуть «впродовж тижнів або місяців».

Читати далі
+ 14 слів

Цифра дня: 537. Скільки українських дітей вбила РФ

Понад 1806 дітей постраждало в Україні через агресію російської армії. 537 дітей загинули та понад 1269 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Про це йдеться у повідомленні Офісу Генпрокурора. 

Читати далі
+ 5 слів

12-річний хлопчик загинув на Харківщині через атаку РФ. Головне за ніч і ранок 28 березня

Через атаку Росії у селищі Борова на Харківщини загинув 12-річний хлопчик. Пошкоджені житлові будинки та дитячий садок. Про це заявили в Офісі Генпрокурора. 

Читати далі
+ 121 слів
Що там ще
+ 9455 новин