«Міс Світу-2019» стала представниця Ямайки

23-річну Тоні-Енн Сінгх з Ямайки визнали найвродливішою учасницею конкурсу «Міс Світу-2019». Про це повідомили на офіційній сторінці конкурсу краси в Instagram.

Чому це цікаво. Це один із найпрестижніших конкурсів краси у світі.

Детальніше. 69-й конкурс краси «Міс Світу-2019» відбувся 14 грудня у Лондоні. «Міс Світу-2019» стала Тоні-Енн Сінгх з Ямайки. Першою віце-міс стала учасниця з Франції, а другою — представниця Індії.

Україну цьогоріч представляла 24-річна Маргарита Паша. Дівчина стала переможницею національного конкурсу краси «Міс Україна-2019». На «Міс Світу-2019» Маргарита пройшла до топ-40, але їй не вдалося увійти до топ-20.

Довідка. Конкурс «Міс Світу-2019» існує з 1951 року. Його засновник — Ерік Морлі. За роки існування конкурс трансформувався. Раніше у ньому могли брати участь лише запрошені моделі. Тепер «Міс Світу» існує за системою відбору.

Контекст. 26-річна представниця Південної Африки Зозібіні Тунзі отримала титул «Міс Всесвіт-2019» на 68-му щорічному конкурсі.

Навіщо потрібні конкурси краси? Конкурси краси серед жінок — уже традиційні змагання, які відбуваються на різних рівнях: від шкіл і університетів до країн і всього світу. З одного боку, учасниць оцінюють у тому числі і за їхньою соціальною активністю, а переможниці займаються благодійністю. Наприклад, організація «Міс Всесвіт», яка влаштовує однойменний конкурс, зокрема долучається до боротьби зі СНІДом, а переможниці іншого конкурсу, «Міс Світу», долучаються до благодійних акцій по всій земній кулі.

З іншого боку, змагання критикують як такі, що дискримінують жінок та ставлять на перше місце їхню зовнішність. 

Директорка Київського інституту гендерних досліджень Марфа Скорик каже: «Мотивація в цих конкурсах у дівчат — це справді виявити свою суб’єктність, бути суб’єктами, а не об’єктами, виявити свою сексуальність у межах, які суспільством дозволені, у вузькому коридорі цих конкурсів, але можливість скористатися їм, дівчатам, з цього самопрояву, дуже вузьку. Не вони скористаються результатами. Вони будуть об’єктивовані і понесуть із того більше втрат, ніж очікували».

Що не так із конкурсами краси? Автор статті у Huffington Post зазначає, що сучасні конкурси краси все ж скоріше нагадують карнавали з 19-го століття. Тоді людям з фізичними особливостями доплачували, аби вони розважали публіку. Схожа модель працює і у конкурсах краси − учасниці повинні розважати. Це навіть не питання фемінізму чи права жінок, це скоріше питання того, що ми визнаємо за «стандарти», а що − поза ними. Як можливо оцінити красу?

Кандидатка соціальних наук Тамара Маценюк коментує: «Світ суттєво змінився за останні десятиліття, зокрема, у бік визнання цінності рівних прав і можливостей та уваги до розмаїття. Тому подібні міжнародні конкурси також повинні гнучко реагувати на суспільний запит, який критично ставиться до дискримінації жінок та їхньої об’єктивації (адже конкурси краси спонукають сприймати жінок, передусім, як окрасу, об’єкт для споглядання і захоплення).  

Дискримінаційною нормою також є запит щодо сімейного стану жінки та наявності дітей, що свідчить про подвійні суспільні стандарти міжнародної спільноти (материнство ніби цінується і заохочується, але лишень там, де воно вигідне) та маніпуляцію жіночим тілом. Подібні речі варто критикувати і змінювати».

Дізнайтеся більше:

  • Породисті (YouTube)
  • Твоя сковорода на кухні. Мій Сковорода — на Контрактовій (Reporters)

Фото: unian.ua

Німеччина передасть Україні черговий військовий пакет допомоги. Що в ньому буде?

Країна надасть нам таку військову техніку: пʼять гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog; дев’ять гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog; шість машин розмінування WISENT 1; два мостоукладачі BEAVER; інженерні БРЕМ Bergepanzer 2 і БРЕМ 2A1 Dachs; дев’ять мінних тралів; три автомобілі для охорони кордону; шість паливозаправників Mercedes-Benz Zetros; 14 розвідувальних БпЛА Vector; 30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun; пʼять засобів перешкод для дронів та інше.

Читати далі
+ 20 слів

Почав курсувати потяг Прага-Чоп. Як часто їздить і яка вартість квитка?

Укрзалізниця запустила міжнародний рейс між Прагою та Чопом, який поєднує нічним сполученням столицю Чехії, словацьке Кошице та український Чоп. Також УЗ додатково запустила внутрішній денний поїзд №345/346 Чернівці — Чоп — Ужгород для зручної пересадки пасажирів.Про це повідомили у телеграм-каналі Укрзалізниці.

Читати далі
+ 10 слів

Росіяни вчергове обстріляли університет у Херсоні

Снаряди влучили у Херсонський державний університет близько четвертої ранку. Поранених та загиблих немає. Про це повідомив очільник ОВА Олександр Прокудін.

Читати далі
+ 18 слів

Литва збільшить постачання дронів для України. Як?

Литовський Сейм схвалив правки до закону щодо публічних закупівель. Це дозволяє організаціям купувати та передавати в інші держави дрони, що використовують компоненти китайських виробників. Про це пише медіа Irytas.lt. з посиланням на повідомлення Сейму. 

Читати далі
+ 47 слів

Як допомогти собі: чи можете ви бути терапевтом для самого себе

Ви не можете змінити та впливати на багато речей, проте вам точно під силу зробити одне — попіклуватися про себе. Це ви можете зробити з допомогою самотерапії — процесу самостійної роботи над власними проблемами та емоціями

«Новини здорової людини» поспілкувались з практичною психологинею Софією Копач, яка розповіла про те, що таке самотерапія, як кожен з нас сам може підтримати своє психічне здоров’я та які є дзвіночки того, що вам варто звернутись до фахівця. 

Читати далі
+ 249 слів

Чехія виділить кошти на власну ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України 

Уже 20 країн приєдналось до ініціативи Чехії — закупівлі боєприпасів для України поза межами ЄС. Про це заявив прем’єр-міністр країни Петр Фіала. Посадовець запевнив, що боєприпаси надійдуть «впродовж тижнів або місяців».

Читати далі
+ 14 слів

Цифра дня: 537. Скільки українських дітей вбила РФ

Понад 1806 дітей постраждало в Україні через агресію російської армії. 537 дітей загинули та понад 1269 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Про це йдеться у повідомленні Офісу Генпрокурора. 

Читати далі
+ 5 слів

12-річний хлопчик загинув на Харківщині через атаку РФ. Головне за ніч і ранок 28 березня

Через атаку Росії у селищі Борова на Харківщини загинув 12-річний хлопчик. Пошкоджені житлові будинки та дитячий садок. Про це заявили в Офісі Генпрокурора. 

Читати далі
+ 121 слів
Що там ще
+ 9455 новин