Хто отримав «Нобелівську премію» з економіки 2020?

LIKE

«За вдосконалення теорії аукціонів та винайдення нових форматів аукціонів» вручили Нобелівську премію з економіки у 2020 році. Лауреатами стали американці Пол Р. Мілгром та Роберт Б. Вільсон, пише Громадське.

Чому це важливо. Цьогорічні лауреати не просто пояснили, як працюють аукціони та чому учасники торгів поводяться певним чином, а використали свої теоретичні відкриття, щоб винайти абсолютно нові формати аукціонів для продажу товарів та послуг.

Детальніше. Пол Мілгром сформував загальну теорію аукціонів, яка представила формат, за яким продавець отримає найбільший дохід від продажу. Для цього учасники торгів мають під час аукціону дізнатися, як оцінюють товар їхні конкуренти.

Дослідження Роберта Вільсона пояснили поведінку раціональних учасників аукціону. Такі учасники роблять ставку меншу, ніж насправді оцінюють вартість товару. Це відбувається через «прокляття переможця» — страх заплатити забагато чи програти.

Але є одне але. Економіка не згадується у заповіті Альфреда Нобеля, тому ця нагорода до власне Нобелівських премій не відноситься. Її офіційна назва — Премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля, а неофіційна — Нобелівська премія з економіки.

Довідка. Це премія за видатний внесок у розвиток економічних наук. Її заснував у 1968 році Банк Швеції з нагоди його 300-ліття як премію пам’яті Нобеля. Премія імені Нобеля з економіки присуджується щорічно Шведською королівською академією наук, її лауреат обирається відповідно до критеріїв вибору лауреатів премій в інших галузях. Нобелівська премія з економіки є найпрестижнішою нагородою у цій царині.

Що ще варто знати про Нобелівську премію 2020?

  • Нобелівська премія з фізики 2020: за дослідження чорних дір. Нобелівський комітет присудив премію з фізики трьом ученим. За відкриття взаємозв’язку чорних дір і теорії відносності — Роджеру Пенроузу. За відкриття «супермасивного компактного об’єкта» у центрі Чумацького шляху — Райнгарду Ґензелю і Андреа Ґез.
  • Нобелівська премія-2020: хто здобув нагороду у галузі медицини? Нобелівську премію у галузі медицини та фізіології у 2020 році присудили вченим, які зробили вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом С, який передається через кров. Нагороду отримали науковці Харві Альтер, Майкл Хоутон і Чарльз Райс.
  • «Генетичні ножиці»: за що вручили Нобелівську премію 2020 з хімії? За відкриття «генетичних ножиць», які дозволяють відредагувати геном за кілька тижнів, хоча раніше на це могли йти роки, Нобелівський комітет присудив премію з хімії двом ученим Еммануель Шарпентье і Дженніфер Дудні. Науковиці розробили метод редагування геному.
  • «За бездоганний поетичний голос»: кому вручили Нобелівську премію 2020 з літератури? «За бездоганний поетичний голос, який завдяки аскетичній красі робить індивідуальне існування універсальним» вручили Нобелівську премію з літератури американській поетесі та есеїстці Луїзі Глюк.
  • Нобелівську премію миру 2020 вручили за боротьбу з голодом. Всесвітня продовольча програма отримала Нобелівську премію миру. Її нагородили за боротьбу з голодом та внесок у покращення умов для встановлення миру в районах, які постраждали від конфліктів, а також запобігання використання на війні голоду як зброї.

Що таке Нобелівська премія?

Це одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Заснована премія за заповітом шведського підприємця, винахідника та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля, на честь якого й названа. Науковець забажав, заповів увесь статок на фінансування міжнародної премії. Щороку з 1896-го річний прибуток від статку Нобеля ділять на 5 рівних частин між особами, які зробили найбільший вклад у різних галузях.

Нобелівська премія-2020: як відбувається нагородження?

Цьогоріч уперше за 76 років король Швеції не вручатиме Нобелівську премію. Формат змінили через пандемію коронавірусу. Оголошення лауреатів відбудуться з 5 по 12 жовтня 2020 року. Залишилося дізнатися про переможця ще однієї премії — з економіки. Про це оголосять у понеділок 12 жовтня.

Підписуйтеся на нашу щоденну безкоштовну розсилку найважливіших новин дня

Фото: twitter.com

25 українських бійців потрапили в полон під час виходу з Авдіївки

«На жаль, в ході цих боїв 25 українських військовослужбовців потрапили у російський полон. Це війна… Хочу сказати цим солдатам, якщо вони мене почують, їхнім родинам — ми нікого не забули та робимо все, щоб визволити цих військовослужбовців з ворожого полону». Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Читати далі
+ 8 слів

11 безпілотників збили у Львівській області

Уламки пошкодили обʼєкт критичної інфраструктури. Дві ракети типу «Кинджал» збити не вдалось. Також під ударом опинилась критична інфраструктура Івано-Франківщини. Обійшлося без постраждалих.

Читати далі
+ 14 слів

РФ здійснила чергову масовану атаку по енергооб’єктах України. Важливе за ніч і ранок 29 березня

Цієї ночі Сили оборони збили 84 повітряні цілі: 58 «шахедів» та 26 ракет. Усього росіяни запустили по Україні 99 засобів повітряного нападу.

Читати далі
+ 140 слів

Німеччина передасть Україні черговий військовий пакет допомоги. Що в ньому буде?

Країна надасть нам таку військову техніку: пʼять гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog; дев’ять гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog; шість машин розмінування WISENT 1; два мостоукладачі BEAVER; інженерні БРЕМ Bergepanzer 2 і БРЕМ 2A1 Dachs; дев’ять мінних тралів; три автомобілі для охорони кордону; шість паливозаправників Mercedes-Benz Zetros; 14 розвідувальних БпЛА Vector; 30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun; пʼять засобів перешкод для дронів та інше.

Читати далі
+ 20 слів

Почав курсувати потяг Прага-Чоп. Як часто їздить і яка вартість квитка?

Укрзалізниця запустила міжнародний рейс між Прагою та Чопом, який поєднує нічним сполученням столицю Чехії, словацьке Кошице та український Чоп. Також УЗ додатково запустила внутрішній денний поїзд №345/346 Чернівці — Чоп — Ужгород для зручної пересадки пасажирів.Про це повідомили у телеграм-каналі Укрзалізниці.

Читати далі
+ 10 слів

Росіяни вчергове обстріляли університет у Херсоні

Снаряди влучили у Херсонський державний університет близько четвертої ранку. Поранених та загиблих немає. Про це повідомив очільник ОВА Олександр Прокудін.

Читати далі
+ 18 слів

Литва збільшить постачання дронів для України. Як?

Литовський Сейм схвалив правки до закону щодо публічних закупівель. Це дозволяє організаціям купувати та передавати в інші держави дрони, що використовують компоненти китайських виробників. Про це пише медіа Irytas.lt. з посиланням на повідомлення Сейму. 

Читати далі
+ 47 слів

Як допомогти собі: чи можете ви бути терапевтом для самого себе

Ви не можете змінити та впливати на багато речей, проте вам точно під силу зробити одне — попіклуватися про себе. Це ви можете зробити з допомогою самотерапії — процесу самостійної роботи над власними проблемами та емоціями

«Новини здорової людини» поспілкувались з практичною психологинею Софією Копач, яка розповіла про те, що таке самотерапія, як кожен з нас сам може підтримати своє психічне здоров’я та які є дзвіночки того, що вам варто звернутись до фахівця. 

Читати далі
+ 249 слів
Що там ще
+ 9458 новин